Çapa Tekniği ile Kepçe Kulak Ameliyatı

Ana sayfa » Blog » Kepçe Kulak Estetiği » Çapa Tekniği ile Kepçe Kulak Ameliyatı

Çapa tekniği Op Dr Ali Mezdeği tarafından geliştirilen bir kepçe kulak ameliyatı tekniğidir. Uygulama özel kanamasız ve kalıcı ve doğal bir sonuç elde etmek için geliştirilmiştir. Kepçe kulak ameliyatlarında sıklıkla kullanmaktayız.

Çapa Tekniği Nedir ?

Kepçe kulak deformiteleri oldukça sık rastlanılan ve özgüven kaybına en çok neden olan sorunlar arasında yer almaktadır. Bu deformitelerinkorreksiyonunda kullanılan çok fazla cerrahi teknik bulunmaktadır. Bu teknikler arasında sık kullanılanlar arasında benimde ülkemizde yaygınlaşmasında rol aldığım İple Askı Tekniği ve Klasik Teknik yer almaktadır. Ülkemizde kulak estetiği ameliyatlarının sık uygulayıcılarından biri olarak tecrübelerime, bu tekniklerin artı ve eksilerine dayanarak geliştirdiğim ÇAPA Tekniğinden sizlere bahsetmek isterim.

İple Askı Tekniği oldukça pratik bir yöntemdir ancak tecrübelerime göre ancak hastaların %10-15 ine uygundur. Muayene bulgusu uygun olan hastalarda oldukça yüksek başarı oranları ile uygulanabilirken, muayene bulgusu uygun olmayan hastalarda uygulandığında sonuç hüsran olmaktadır. Dolayısıyla ben sadece muayene bulgusu uygun hastalara bu yöntemi uyguluyorum.

Klasik yöntem ise cerrahi teknik olarak bu hastaların tamamına uygulanabilirken ameliyat sonrası iyileşme süreci İple Askı Tekniğine kıyasla biraz daha uzun olabilmektedir.

Öncesi Sonrası

Tüm bu ayrıntılar göz önünde bulundurulduğunda bu iki yöntemin artıları alınarak farklı bir cerrahi metod oluşturulması zorunlu hale gelmiş durumdadır. Binlerce kulak estetiği ameliyatı yapan bir cerrah olarak İple Askı Yönteminin pratikliği ve hızlı iyileşmesi , Klasik Yöntemin ise yüksek başarı oranı bu yeni yöntemin içine dahil edilerek kulak estetiğinde ÇAPA Tekniği oluşturulmuştur. Dolayısıyla ÇAPA Tekniği uygulayarak ameliyat ettiğimiz hastalarda hızlı iyileşme, düşük kızarıklık-şişlik ve morluk oranları, kulak arkasında ameliyat izi olmaması ya da riskinin çok az olması, kullanılan sütürmateryallerinin belirgin olmaması, kısa süre saç bandı kullanımı ve en önemlisi yüksek başarı oranları elde ettik.

Kepçe kulak ameliyatından kaç gün sonra üstüne yatılır?

Ameliyat olduğunuz geceden itibaren kulak üstüne yatılabilir. Bunun sebebi 1 ay boyunca saç bandı kullanılmasıdır. Saç bandı bölgeyi korur ve ameliyat dikişlerine zarar gelmesini engeller. Yine de sırt üstü yatılması tavsiye edilir. Bir ay dikkatli olunmasında fayda var. Ayrıca kulak fiziksel temastan da korunması gerekiyor. Sonrasında herhangi bir dikkat gerektirmez. Ali bey olabilecek her türlü probleme karşı önlem alır. Saç bandı olmazsa olamaz bir uygulamadır. Kullanılmaz ise sorun açabilir.

Çapa-tekniği-ile-kepçe-kulak

Cerrahi Teknik

ÇAPA Tekniği de diğer yöntemler gibi lokal anestezi ile uygulanır. Hastanın yaşı 12 den küçük ise, ya da özellikle talep edenlerde genel anestezide uygulanabilir. Bu teknik en erken 6 yaşından itibaren uygulanır. Lokal anestezi ile kulak arkasından uyuşturma işlemi gerçekleştirilir ve sadece cilde minik bir kesi yapılır. Kıkırdak görünür hale getirildikten sonra balık ağı şeklinde dikişler kullanılarak kıkırdak yapı şekillendirilir ve geriye doğru alınır. Cilde yapılan kesi estetik, kendiliğinden eriyen gizli dikişlerle kapatılır ve dikiş alınması gerekmez. Kulak içi ve arkasına antibiyotikli gazlı bezlerle pansuman yapılır ve pansuman saç bandı ile kapatılır. Pansumanı klasik bandaj gibi yapmadığımız için dikkat çekici kötü görüntü ortaya çıkmaz. Cerrahi sürecin gidişatına göre pansuman 1-3 gün içinde (çoğunlukla 2 gün sonra) açılır ve kulak açık bırakılır. Hastanın saçlarını  yıkamasına, ameliyat bölgesine su temasına izin verilir. Sonrasında saç bandı sadece 2 hafta boyunca ve sadece uyurken kullanılır.

ÇAPA Tekniğinde saç bandının kullanım gerekçesi uyku esnasında istemsiz hareketlerle kulağınıza ve ameliyatınıza zarar vermenizi engellemektir. Saç bandının aylarca kullanımı kötü yapılmış bir ameliyatı iyi hale getiremez ve size zahmet vermekten başka bir işe de yaramaz. Pansuman açıldığında kulağınızda şişlik ve kızarıklık çoğunlukla görülür ve 5-7 gün içerisinde geçer.%95 morlukla karşılaşılmaz, ancak eğer karşılaşırsak 7-10 gün içinde geçecektir. En önemlisi bu tekniğin başarı oranı çok yüksektir, neredeyse %99 dur diyebiliriz. Bu esasen % 99 ikinci bir ameliyata ihtiyacınız olmayacak demektir. Diyelim ki ikinci bir ameliyata yani revizyon ameliyatına ihtiyacınız oldu, bu durumda daha fazla güler yüz göstererek ve hiçbir bedel talep etmeden bu ameliyatı üstleneceğiz ve sizi yine mutlu edeceğiz.

Çapa Tekniğine Kimler Uygundur?

İlk makalelerimizde bu yöntemin oluşum sürecini anlatırken kulak deformitesine sahip olan hastaların sadece %15 inin iple askı tekniğine uygun olduğundan bahsetmiştim ve bu durum fotoğraflar kabaca fikir verse de net olarak hastayı muayene edince belirlenebiliyordu. Bu da tabii ki şehir ve ülke dışı hastalarımız için bir handikap teşkil ediyordu. ÇAPA Tekniği bu handikapı da belirgin olarak ortadan kaldırıyor ve hastaların tamamına , muayene bulgusu ne olursa olsun başarıyla uygulanabiliyor.